Herbata, drugi po wodzie najczęściej spożywany napój na świecie, jest naparem przygotowywanym z liści i pączków krzewu herbacianego. Chociaż o herbacie mówi się potocznie, że wszystkie powstające z niej napoje są takie same, istnieją jej odmiany, które zależą przede wszystkim od stopnia utlenienia liści. Z drugiej strony, istnieje kilka przepisów na herbatę, które pokazują niuanse, właściwości, a także smaki.
Każda herbata, niezależnie od tego, czy jest wysokiej jakości, czy nie, pochodzi z tej samej rośliny — camellia sinensis, krzewu o wysokości od jednego do dwóch metrów, choć zdarza się, że dorasta do ponad dziesięciu metrów.
Pochodzi z krajów Orientu, gdzie krzew ten rósł dziko. Stopniowo szlaki handlowe z Europą rozszerzały jej spożycie, aż herbata stała się tym, czym jest dzisiaj, napojem cenionym przez setki milionów ludzi. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), która opiera swoje prognozy na wzroście popytu w Chinach i Indiach, przewiduje, że w najbliższych latach jego konsumpcja będzie nadal rosła. Co więcej, raport Międzyrządowego Panelu FAO ds. Herbaty, przedstawiony w 2018 r., sugeruje, że spożycie wysokiej jakości herbaty zyskało na zwiększonej świadomości jej przeciwzapalnych, przeciwutleniających i odchudzających korzyści dietetycznych. Stwierdzono również, że ludzie, którzy piją herbatę trzy razy w tygodniu mają o 1,26 roku dłuższą średnią długość życia. Jednak w zależności od wybranej i spożywanej herbaty istnieją możliwe zalety i wady, z których niektóre związane są z jakością, ilością teiny, rodzajem parzenia, a inne po prostu ze smakiem.
JAK OKREŚLIĆ JAKOŚĆ HERBATY?
Herbata to napar z liści i pączków krzewu herbacianego. Najczęściej występuje w jednodozowych torebkach, których zawartość stanowi czysty proszek, czyli rozdrobniona herbata o niskiej jakości. Jednak proszek jest zazwyczaj produktem ubocznym dobrej herbaty po procesie suszenia i mielenia. Podobnie jest z herbatami ziołowymi. Aby rozróżnić różne klasy jakości herbaty, należy zwrócić uwagę na jej aromat, na to, że nie jest sproszkowana, z wyjątkiem japońskiej matchy, którą można ją parzyć kilka razy i że nie zawiera sztucznych aromatów.
Aby opracować różne „rodzaje herbaty”, należy wziąć pod uwagę stopień utlenienia rośliny, ponieważ przyciemnia on kolor liści, dodaje aromatu i smaku. To właśnie kolor jest elementem wyróżniającym, na podstawie którego dokonuje się najbardziej powszechnej klasyfikacji na rynku.
ZIELONA HERBATA
Herbata produkowana z liści herbacianych bez utleniania i fermentacji. Liście są suszone, poddawane obróbce termicznej i cięte bez fermentacji. Z tego powodu zielona herbata ma świeższy smak niż inne rodzaje herbaty i zazwyczaj nie podaje się jej z mlekiem lub cukrem.
Zielona herbata ma niską zawartość teiny, jest bogata w minerały i witaminy A, E i C oraz zawiera dużą ilość antyoksydantów. Dzięki temu działa relaksująco, sprzyja obniżeniu poziomu glukozy we krwi i stymuluje układ odpornościowy. Jest również akceleratorem metabolizmu, dlatego pomaga w niektórych dietach.
MATCHA HERBATA
Podobnie jak w przypadku herbaty zielonej, używa się najbardziej zielonych liści, które są mielone, a następnie, w celu jej przygotowania, należy przeprowadzić mini rytuał, aby rozpuścić herbatę w wodzie, ponieważ nie jest ona zaparzana. Wśród jego właściwości, jak również jest uważany za superfood, są przeciwutleniacze, polifenole i L-teanina.
ŻÓŁTA HERBATA
Ten rodzaj herbaty nie jest tak powszechny i jest produkowany tylko w Chinach, więc nie jest łatwo go znaleźć i ze względu na jego jakość, jest zwykle dość drogie. Jest to herbata o krótkim i kontrolowanym utlenianiu, po specyficznym procesie. Oferuje on pewne szczególne korzyści, takie jak bycie bardzo antyoksydacyjne, przeciwzapalne, dba o zdrowie serca, itp.
BIAŁA HERBATA
Swoją nazwę zawdzięcza kolorowi włosków na dolnej części liści, które zawsze są młodymi liśćmi i nowymi pędami. Podobnie jak zielona herbata, nie jest ona pozostawiana do fermentacji. Tradycyjnie do produkcji białej herbaty wybierano najlepsze rośliny. Z tego powodu w Chinach znana jest jako „herbata cesarza”.
Jest najbogatsza w antyoksydanty, zawiera ich nawet trzy razy więcej niż zielona herbata, dzięki czemu zyskała miano „eliksiru wiecznej młodości”. Biała herbata pomaga również zwiększyć produkcję serotoniny i dopaminy w mózgu, które są dwoma kluczowymi hormonami odpowiedzialnymi za nastrój i czujność.
NIEBIESKA HERBATA (OOLONG)
Jest warzone z bardzo powolnym i minimalnym stopniem utlenienia. Ponadto liście fermentują o połowę krócej niż w przypadku herbaty czarnej, dzięki czemu otrzymujemy bardzo aromatyczną herbatę.
Poza tym, że jest przeciwutleniaczem i przyspiesza metabolizm, cechy, które dzieli z innymi na tej liście, jest bardzo korzystny dla trawienia i zawiera niewiele teiny.
CZARNA HERBATA
Ten rodzaj herbaty powstaje w pełnym cyklu utleniania, w wyniku czego liście uzyskują bardzo ciemny napar o czerwonawym odcieniu, dlatego w Azji czarna herbata znana jest jako herbata czerwona. Po selekcji liści, są one fermentowane i suszone, a następnie poddawane procesowi 100% utleniania.
Herbata ta jest używana do robienia domowej kombuchy. Do największych zalet czarnej herbaty należy zaliczyć to, że pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także pomaga utrzymać tętnice w dobrym stanie, zapobiegając w ten sposób chorobom serca i chroniąc układ odpornościowy.
CZERWONA HERBATA (PU’ERH)
Czerwona herbata pochodzi z Pu’Ehr w Yunnan w Chinach. Zgodnie z tradycją, czerwoną herbatę wytwarza się ze sfermentowanych liści zielonej herbaty, które przechowuje się w bambusowych beczkach przez co najmniej 2 lata. Korzyści jest wiele, pomaga schudnąć, jest moczopędny, poprawia trawienie, itp.
Wszystkie powyższe rodzaje herbat można znaleźć w renomowanym sklepie z herbatami. Jeden z lepszych sklepów z herbatą znajduje się m.in. w Mysłowicach. Sprawdź na stronie https://www.myslowiceinfo.pl/ w jakich godzinach jest otwarty wspomniany sklep z herbatą i wyrusz na udane zakupy.