Normalnym wydaje się być fakt, że człowiek, który posiada takie, czy inne dolegliwości chorobowe poszukuje leku, który pomoże mu przezwyciężyć dolegliwość.
Melisa – to warto wiedzieć
W tym celu korzysta z pomocy lekarzy specjalistów, połyka przypisane leki, czasem poddaje się zabiegowi chirurgicznemu. Albo też szuka pomocy u zielarza lub zakupuje odpowiednie zioła w aptece, czy sklepie zielarskim.
Wszystkie zioła, to bardzo dobre lekarstwa na różne dolegliwości
Lecz po pierwsze należy wiedzieć, jakie mają działanie, czyli na co skutkują poszczególne zioła.
A po drugie należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż trzeba spożywać je długoterminowo. Ponieważ zioła nie działają tak szybko, jak leki farmaceutyczne. Ich działanie zazwyczaj następuje po pewnym czasie.
Jednak niektóre z nich posiadają takie właściwość, że możliwe jest działanie bezpośrednio po zażyciu. Przykładem tego może być melisa. Roślina znana już w czasach starożytnych i z powodzeniem stosowana przez nich w celach leczniczych i kosmetycznych.
Melisa współcześnie rośnie na każdym kontynencie. W Polsce także jest znana i uprawiana.
Melisa to roślina, która posiada wiele właściwości leczniczych
- uspakaja
- wycisza
- odpręża
- działa nasennie
- zmniejsza stany lekowe będące objawem nerwicy lękowej, czy depresji
- z powodzeniem stosowana także w przypadku bólu głowy różnego pochodzenia
- pomocna w migrenie
- bardzo dobrze wpływa także na układ pokarmowy usuwając gazy
- wspomaga przy rozstroju żołądka
- rozkurcza mięśnie gładkie jelit
- zmniejsza napięcie jelita grubego
- pomocna w alergii
- pomocna przy kaszlu
- a także w chorobach serca
- napar z melisy można wykorzystać jako okład na opuchnięte miejsca
- można również wywarem z melisy płukać włosy
Więcej artykułów dotyczących zdrowych przepisów i pomysłów na odchudzanie, znajdziesz w serwisie https://www.filet.pl/.
Melisa jest także wykorzystywana kulinarnie. I nie tylko jako herbatka, ale także dzięki zapachowi cytrynowemu, który wydają świeże liście melisy nadaje się ona np. do sałatek, surówek, likierów, win, nalewek, a także do potraw.
Melisa znalazła zastosowanie nie tylko w medycynie i gastronomi, ale także w przemyśle kosmetycznym. Stosowana jest w płynach do kąpieli, w szamponach do włosów, służy również do wyrobu kosmetyków szczególnie dla przetłuszczającej się cery. Można powiedzieć, że posiada bardzo szerokie zastosowanie. Nie zaszkodzi także, gdy zastosujemy ją profilaktycznie.