
Herbata chai, znana również pod nazwą chai masala, to napój pochodzący z Indii, który wyróżnia się wyśmienitym smakiem i przyjemnym aromatem.
Zwykle pije się ją bardzo gorącą, dlatego jest idealna do łagodzenia chłodu w zimowe dni. Ma również inne ważne zalety dla zdrowia kobiet, pomagając nam w przypadku problemów z układem krążenia, układem oddechowym i pokarmowym.
Pozytywne skutki dla zdrowia kobiet z herbatą chai!
Herbata chai zawdzięcza swoje wspaniałe właściwości składnikom, z których jest zrobiona. Mogą się one różnić w zależności od sposobu przyrządzania, ale najbardziej podstawowe i niezbędne składniki to czarna herbata, imbir, goździki, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa i czarny pieprz. Czasami dodaje się do niego wanilię, anyż, migdały, lukrecję, szafran, nasiona kopru włoskiego, miód lub cukier; można go przyjmować zmieszany z gorącą wodą lub mlekiem.
Wszystkie te przyprawy mają wysoką wartość odżywczą i są szeroko stosowane w medycynie ajurwedyjskiej. Herbata ta ma ważne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, co sprawia, że jest idealna w przypadku zapalenia stawów. Ponadto jego właściwości przeciwutleniające pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, dzięki czemu zwalcza choroby układu krążenia i nowotwory.
Doskonale nadaje się również do zapobiegania przeziębieniom i grypie, ponieważ wzmacnia układ autoimmunologiczny, chroniąc nas przed wirusami i bakteriami. Zwalcza również przekrwienie i ból gardła oraz jest idealny dla osób cierpiących na astmę. Herbata chai wspomaga również trawienie, zapobiegając wzdęciom, nudnościom, biegunce i bólom brzucha oraz pomagając organizmowi przyswajać pokarm. Ma wysoką zawartość błonnika, co odróżnia ją od innych herbat i łagodzi zaparcia. Nadaje się również do stosowania w dietach odchudzających, ponieważ czarny pieprz pomaga metabolizować tłuszcze, zapobiegając ich odkładaniu się.
Dzięki wysokiej zawartości kofeiny (40-50 mg na filiżankę) herbata ta jest silnym środkiem pobudzającym, ale o mniejszej liczbie skutków ubocznych niż kawa. Ma zatem działanie rewitalizujące, zapewniając dużą dawkę energii.
Przeciwwskazania do stosowania herbaty chai
Właśnie ze względu na wysoką zawartość kofeiny herbata chai nie jest zalecana dla kobiet w ciąży, ponieważ uważa się, że jej nadmierne spożycie może wpływać na rozwój płodu, powodując poronienia, wady rozwojowe i inne komplikacje. Całkowite dzienne spożycie kofeiny nie powinno przekraczać 150 mg.
Niektóre odmiany tego napoju zawierają koper włoski, anyż lub korzeń lukrecji, które są substancjami zaburzającymi gospodarkę hormonalną. Mówi się, że zawierają kompleksy estrogenów, które mogą wywoływać menstruację i wywoływać poród, co wiąże się z ryzykiem poronień i innych problemów. Dlatego jeśli jesteś w ciąży, nie powinnaś dodawać tych składników do herbaty chai, a w każdym razie skonsultuj się z lekarzem przed włączeniem jej do swojej diety.
źródło: www.ksztalty.pl – dobierz optymalna dietę i zadbaj o sylwetkę