Tradycja picia herbaty z liści malin sięga Australii i jej rdzennej ludności, która doceniała tę roślinę szczególnie za wzmacnianie i regenerowanie osłabionego porodem organizmu kobiety. To jednak niejedyne zastosowanie tego naparu, który pomóc nam może na wiele powszechnych dolegliwości.
Herbata z liści malin dla kobiet w ciąży
Herbatka z liści malin najbardziej znana jest z jej pozytywnego wpływu na kobiety w ciąży. Wbrew powszechnie panującym opiniom nie przyspiesza ona jednak terminu porodu, a jedynie usprawnia działanie mięśni macicy, co może mieć wpływ na to, że poród będzie przebiegał sprawniej.
Wiele doświadczonych położnych poleca swoim pacjentkom stosowanie tego typu naparów, od około 37 lub 38 tygodnia — wcześniejsze picie herbatki nie jest polecane ze względu na możliwość zwiększenia częstotliwości skurczów Braxtona-Hicksa, a więc tzw. skurczów przepowiadających.
Picie herbaty z liści malin w ciąży najlepiej rozpocząć od jednej filiżanki dziennie i stopniowo zwiększać jej ilość, nawet do 3 filiżanek, kiedy zbliża się już wyznaczony termin porodu. Również i po porodzie warto korzystać z jej dobroczynnych właściwości, które wiążą się z przyspieszaniem obkurczania się macicy, zapobieganiem infekcjom i regeneracją organizmu po porodzie.
Wejdź na https://www.coslychac.pl/waniliowe-ptysie/ i sprawdź ten boski przepis na fantastyczne ptysie.
Inne zastosowania herbaty z liści malin
Herbata z liści malin nie jest jednak przeznaczona wyłącznie dla kobiet w ciąży i w połogu, dzięki swoim właściwościom ściągającym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, a także rozkurczającym polecana jest szczególnie przy biegunkach, skutecznie hamując rozwój bakterii jelitowych. W trakcie przeziębienia, jak i grypy ma ona działanie napotne oraz zmniejsza ból gardła, co sprawia, że z pewnością warto ją pić w trakcie trwania tego typu chorób. Napar z liści malin łagodzi również różnego rodzaju stany zapalne pojawiające się w jamie ustnej i gardle – jak widać, jest to więc skuteczny środek na wiele dość powszechnych dolegliwości.
Jak odpowiednio przygotować herbatę z liści malin?
Wiele osób wciąż myli herbatę z liści malin z herbatą malinową, jednak to dwie zupełnie inne rzeczy! Herbatę z liści malin przygotowujemy, poprzez zalanie jednej łyżeczki pokruszonych liści malin wrzącą wodą i zaparzanie ich w niej przez 10 minut. Tak przygotowany napar przecedzamy i pijemy. Jeżeli dla kogoś taka herbatka ma niezbyt dobry smak, można ją nieco osłodzić miodem.