Czajnik jest obecny w każdej kuchni. Używamy go codziennie, nawet kilka razy. Aby służył nam przez długi czas, warto o niego odpowiednio zadbać. Podpowiadamy co zrobić, aby raz zakupiony czajnik służył przez długie lata.
Wybór czajnika a rodzaj kuchenki
Kupując czajnik, należy przede wszystkim sprawdzić, czy będzie on odpowiedni dla naszej kuchenki. Nie dla każdej z kuchenek: elektrycznej, gazowej, ceramicznej czy indukcyjnej, wybrany przez nas czajnik może być odpowiedni. Kupując czajniki emaliowane i czajniki stalowe dostępne na naszej stronie internetowej nie będą mieli Państwo takiego problemu. Dzięki wysokiej jakości wykonania i wykorzystaniu nowoczesnych technologii nasze czajniki emaliowane i czajniki stalowe sprawdzą się na każdej kuchence. Jest to świetny wybór także dlatego, że decydując się na gruntowny remont kuchni i wymianę kuchenki na zupełnie inny typ, nie będą musieli się Państwo martwić wyborem nowego czajnika – raz zakupiony, będzie służył przez lata.
Prawidłowe użytkowanie
Oprócz sprawdzenia, czy na naszej kuchence sprawdzą się czajniki emaliowane i czajniki stalowe, warto pamiętać także o ilości wody, jaką jednorazowo należy gotować. Zaleca się odmierzanie takiej ilości, która jest nam w danym momencie potrzebna. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzimy energię, ale także unikniemy osadzenia się większej ilości kamienia w naszych czajnikach emaliowanych i czajnikach stalowych. Ponadto, warto wiedzieć, że kilkukrotnie gotowana woda traci swoje właściwości i smak.
Bezpieczne mycie
Decydując się na mycie czajnika, zalecamy używanie do tego celu odpowiednich preparatów. Najlepszy będzie po prostu płyn do mycia naczyń. Sprawdzą się także inne delikatne detergenty. Należy uważać podczas mycia czajników emaliowanych, aby ich nie porysować. Zalecamy używać miękkich gąbek do codziennego mycia, natomiast tych ostrzejszych używać tylko podczas regularnego odkamieniania.
Odkamienianie czajnika
Proces odkamieniania czajnika jest bardzo istotny. Istnieje kilka możliwości na skuteczne pozbycie się tego osadu. Nie ma znaczenia czy jest to czajnik emaliowany, czy czajnik stalowy, nasze sposoby skutecznie usuną kamień z każdego z nich. Pierwsza możliwość to odkamienianie octem. Ta metoda pozwana na szybkie, tanie i ekologiczne pozbycie się kamienia. Wystarczy wlać ocet do czajnika, zagotować go, a następnie dokładnie umyć naczynie. Zaleca się także nalać do czajnika wodę i jeszcze raz zagotować, aby na pewno pozbyć się octu.
Inną, równie skuteczną metodą jest odkamienianie kwaskiem cytrynowym. Jest to bardzo powszechna substancja, która z łatwością kupimy w każdym sklepie. Do czajnika należy dodać 2 łyżeczki kwasku, zalać wodą i zagotować. Następnie należy zostawić czajnik z płynem na około 20 minut. Po dokładnym umyciu czajnik jest gotowy do użycia.
Proponujemy wypróbować także metodę odkamieniania za pomocą sody oczyszczonej. Należy zasypać czajnik dwiema łyżkami sody, zalać wodą i zostawić na pół godziny. Po tym czasie wystarczy dokładnie go umyć, by pozbyć się resztek kamienia.