Naczynia emaliowane są bardzo wdzięczne. Bezpieczne dla zdrowia, higieniczne, a przy tym wszystkim piękne. Szczególnie dobrym wyborem są imbryczki emaliowane, w których możemy przyrządzić pyszną, aromatyczną herbatę na kilka sposobów. W imbryku możesz najpierw zagotować wodę do której wrzucisz herbatę, bądź też od razu gotować herbatę z ziołami, dzięki czemu napar będzie bardziej intensywny i aromatyczny. Piękne czajniczki emaliowane znajdą Państwa w sklepie naczynia.olkusz.pl.
Naczynia emaliowane są bardzo wdzięczne. Bezpieczne dla zdrowia, higieniczne, a przy tym wszystkim
piękne. Szczególnie dobrym wyborem są imbryczki emaliowane, w których możemy przyrządzić pyszną,
aromatyczną herbatę na kilka sposobów. W imbryku możesz najpierw zagotować wodę do której
wrzucisz herbatę, bądź też od razu gotować herbatę z ziołami, dzięki czemu napar będzie bardziej
intensywny i aromatyczny. Piękne czajniczki emaliowane znajdą Państwa w sklepie naczynia.olkusz.pl.
Dlaczego warto korzystać z emaliowanego imbryka?
Czajnik emaliowany daje podwójne korzyści, może być wykorzystany zarówno do zagotowania wody,
jak i zaparzenia herbaty! Imbryk może bezpiecznie stać na kuchence, jak i na podgrzewaczu aby herbata
nie ostygła. Dzięki temu możemy na spotkanie przygotować dużą ilość naparu, nie bojąc się, że po chwili
herbata będzie zimna. Co jednak najważniejsze, powłoka emaliowana nie wchodzi w reakcję z żywnością
i nie wydziela szkodliwych substancji. Taki czajnik jest więc całkowicie bezpieczny dla dzieci, alergików
i osób starszych. Emaliowane imbryki są łatwe do utrzymania w czystości. Szczelna powłoka nie
dopuszcza do rozwoju drobnoustrojów. Warto wspomnieć również, że naczynia emaliowane nagrzewają
się szybko, gotowanie w nich wody jest więc bardziej ekonomiczne.
Zasady użytkowania czajnika emaliowanego
• Jak każde naczynie, czajnik przed pierwszym użyciem należy dokładnie umyć i osuszyć.
• Ważne, aby naczynie myć regularnie co dwa tygodnie na zewnątrz i wewnątrz. Zmniejszy to
ryzyko powstawania kamienia.
• Naczynie myjemy ciepłą wodą, miękką gąbką i delikatnym detergentem.
• Po zagotowaniu wody w emaliowanym imbryku należy odczekać około pół minuty, przed
zdjęciem czajnika z kuchenki. Dzięki temu unikniemy poparzenia.
• Często w czajnikach emaliowanych pokrywka nie jest wciskana na rant. W związku z tym
przelewając wodę należy przytrzymać pokrywkę z pomocą łapki kuchennej.
• Na kuchence ogień nie powinien wychodzić poza dno czajnika.
• Jeśli gwizdek w czajniku jest zdejmowany, należy ściągnąć go przy pomocy kuchennej rękawicy.
• Gotowanie wody w czajniku emaliowanym na indukcji należy rozpocząć od średniej mocy
kuchenki.
• Pustego czajnika emaliowanego nigdy nie można ogrzewać, może to doprowadzić do jego
uszkodzenia.
• Gotującej się wody nie należy pozostawiać bez nadzoru ze względów bezpieczeństwa.
• Nigdy nie należy używać naczynia emaliowanego z uszkodzoną powłoką wewnętrzną.
Jak pozbyć się kamienia z emaliowanego imbryka?
Kamienia w czajniku nie należy bagatelizować, trzeba pozbyć się go jak najszybciej. Należy jednak
pamiętać, aby do pielęgnacji naczynia emaliowanego nie używać kwasów, metalowych gąbek i środków
żrących. Do pozbycia się kamienia można wykorzystać dedykowane do tego preparaty lub skorzystać z
kilku naturalnych sposobów. Można wykorzystać kwasek cytrynowy, sok z cytryny lub sodę
oczyszczoną.