Cukiernictwo, branża piekarska i mleczarstwo to trzy gałęzie przemysłu, które nie mogłyby funkcjonować bez wsadów owocowych oraz nadzienia o różnych smakach. Firmy działające na rynku spożywczym przygotowują tego typu półprodukty zarówno na bazie sezonowych owoców z rodzimych sadów, jak i gatunków egzotycznych, importowanych z krajów tropikalnych. Sięgają także po aromatyczne zioła, chociażby miętę, oraz smaki kawy, czekolady, wanilii bądź karmelu.
Czekoladowe smakołyki z owocową niespodzianką w środku
Nadzienia owocowe wykorzystywane są przede wszystkim do produkcji pralin, tabliczek czekolady oraz cukierków. Truskawkowy, malinowy bądź pomarańczowy wsad wzbogaca smak czekolady, a rozpływające się w ustach nadzienie zapewnia przyjemność kubkom smakowym. Obok klasycznego nadzienia owocowego producenci chętnie sięgają także po półprodukty na bazie alkoholu (na przykład likieru jajecznego lub whisky), kawy (tiramisu) czy melasy (toffi). Jednym z cieszących się największą renomą jest firma https://www.eurohansa.pl/.
Owocowy wsad do ciast i wyrobów piekarniczych
Owocowe komponenty znajdują również zastosowanie przy produkcji ciast i innych wyrobów piekarniczych, chociażby bułek drożdżowych, pączków czy tart. Wsady wykorzystywane w cukiernictwie najczęściej występują pod postacią kawałków owoców bądź marmolady. Doskonale smakują zarówno w połączeniu z ciastem kruchym, francuskim, jak i biszkoptowym. Idealnie komponują się również z masą piernikową.
Owocowy deser lodowy – gratka dla miłośników łakoci
Bez dodatków owocowych trudno wyobrazić sobie także lody, zarówno wyrabiane rzemieślniczo, jak i przemysłowo. Półprodukty na bazie owoców równie często wykorzystywane są przy produkcji lodów tradycyjnych, jak i sorbetów. Bywają mieszane z masą lodową lub dodawane w postaci kandyzowanej. Producenci chętnie sięgają również po owocowe, kakaowe bądź czekoladowe posypki i polewy, które nie tylko wyśmienicie smakują, ale również zapewniają atrakcyjny wygląd deserów lodowych.
Produkty nabiałowe z nutą owocową
Wykorzystanie wsadów owocowych to także domena przemysłu mleczarskiego. Nadzienie z truskawek, malin czy jagód podnosi walory smakowe jogurtów, kefirów, serków i twarożków. Producenci łączą wsady owocowe z bazą mleczną, mieszając je ze sobą lub układając warstwowo. W ostatnich latach popularnością cieszą się także twarożki bądź jogurty oferowane do sprzedaży z wsadem owocowym umieszczonym w oddzielnej komorze pojemniczka.