BŁĄD NUMER 1: Wybór złej herbaty.
Najczęstszym błędem podczas przygotowywania herbaty jest wybór nieodpowiedniej herbaty na daną chwilę. Każda herbata ma inne właściwości, które sprawiają, że jest ona bardziej odpowiednia na daną porę dnia lub sytuację. Na przykład, przed snem nie powinniśmy pić herbaty z dużą ilością kofeiny, takiej jak czarna herbata lub gotowana puerh, ponieważ może to wywołać łagodny stan pobudzenia i opóźnić sen.
Zamiast tego przed snem możemy wybrać herbatę o niskiej zawartości kofeiny, aby móc cieszyć się łagodnym stanem relaksu, jaki oferuje nam napar z herbaty. Ponadto, gdy częstujemy bliską osobę herbatą, powinniśmy myśleć o jej osobistych upodobaniach, a nie o naszych. Bardzo często kobiety lubią herbaty z wanilią, przyprawami, owocami… ale nie są to zazwyczaj ulubione herbaty mężczyzn. Kiedy więc przyjdzie czas na poczęstunek dla Twojego ojca, syna, męża, przyjaciela… nie myśl o sobie, pomyśl, że generalnie mężczyźni lubią mniej „zdobione” herbaty, zazwyczaj skłaniając się ku herbatom czarnym i zielonym bez dodatków.
BŁĄD NUMER 2: Temperatura wody
Na smak herbaty składa się wiele czynników. Jednym z nich jest sposób przyrządzania herbaty, w którym istotną rolę odgrywa temperatura wody mającej kontakt z kosmykami herbaty. Jeśli porównamy przygotowanie tej samej herbaty zaparzonej wodą o tej samej jakości w różnych temperaturach, zobaczymy, jak nasz napar ma zupełnie inny smak.
Parząc herbatę wodą o odpowiedniej temperaturze równoważymy jej właściwości i w łagodny sposób wydobywamy jej smak. W ten sposób uzyskujemy najlepszy wyraz naszej herbaty, niezależnie od jej odmiany. Z drugiej strony, jeśli przygotujemy tę samą herbatę we wrzątku, wymusimy ekstrakcję związków chemicznych obecnych w liściach herbaty, które w przypadku przygotowania w odpowiedniej temperaturze nie zostałyby wyekstrahowane lub byłyby obecne w mniejszej ilości.
Tak jest w przypadku katechin, związków antyoksydacyjnych w herbacie, które nadają jej gorzki smak. Katechiny są ekstrahowane znacznie szybciej i w większych ilościach przy bardzo wysokiej temperaturze wody, dlatego jeśli do przygotowania herbaty użyjemy wrzątku, szybko stanie się ona bardzo gorzka, wywołując nieprzyjemne odczucia na podniebieniu.
BŁĄD NUMER 3: Pozostawienie liści herbaty w kontakcie z wodą dłużej niż to konieczne.
Ten błąd jest bardzo częsty, a ma podobną przyczynę jak poprzedni przypadek: im dłużej pozostawiamy liście herbaty w kontakcie z wodą, tym więcej związków przechodzi do trunku.
Podczas parzenia herbaty nie chcemy wydobywać całej zawartości liści. Zależy nam na właściwej równowadze między związkami aromatycznymi a smakiem, między strukturą a nasyceniem. Aby uniknąć błędów przy parzeniu herbaty w stylu zachodnim, zalecam stosowanie następujących zakresów czasu i temperatury wody:
Herbata biała: 75-85º C – 3-5 minut.
Herbata zielona i żółta: 70-80º C – 1 do 2 minut
Herbata niebieska (oolong): 75-95º C – 5 minut
Herbata czarna: 75-90°C – 3 do 4 minut
Puerh: 95º C – 5 minut