Top 10 „porad sommeliera” dotyczących podawania herbaty

Top 10 „porad sommeliera” dotyczących podawania herbaty

Sommelier herbaty jest ekspertem w dziedzinie herbaty, wysoko wykwalifikowanym w zakresie kultury herbaty, serwisu, degustacji i parowania. Jest on odpowiedzialny za wybór i organizację serwisu herbacianego dla herbaciarni, pokoju herbacianego, restauracji, hotelu, imprez okolicznościowych itp.

Sommelier herbaty udziela wskazówek lub porad w celu wybrania najodpowiedniejszej herbaty dla Państwa gustu i jest ekspertem w zakresie sposobu jej przygotowania. Pozostawiam więc Państwu 10 najlepszych „wskazówek sommeliera”, które pozwolą olśnić elegancją podczas przygotowywania herbaty w domu lub podczas spotkań przy herbacie:

Top 10 „porad sommeliera” dotyczących podawania herbaty.

1. Filiżanka do herbaty nigdy nie powinna być napełniona do trzech czwartych.
2. Podczas picia nigdy nie patrz nad filiżankę, tylko w nią.
3. Nigdy nie pij herbaty z łyżeczką w filiżance.
4. Nie należy wirować herbaty w filiżance, jak gdyby była winem.
5. Nigdy nie rozciągaj palca wskazującego. Mówi się, że zwyczaj rozciągania palca wskazującego pochodzi z XI wieku, kiedy to krzyżowcy jedli trzema palcami, podczas gdy zwykli ludzie używali wszystkich palców u rąk. Dziś jednak praktyka ta jest postrzegana jako zwyczajna i nieco śmieszna.
6. Nie nakładaj zbyt dużo jedzenia na swój talerz. Tylko dwa lub trzy kęsy na raz.
7. Zawsze poproś o pomoc w sięgnięciu po coś odległego. Nie sięgaj po coś przez stół lub przez osobę.
8. Nie gestykuluj z naczyniami w ręku.
9. Nóż i widelec nigdy nie są używane w tym samym czasie. Używaj noża w prawej ręce lub widelca w prawej ręce, po jednym na raz.
9. Nie należy odkładać talerza na miejsce po zakończeniu picia herbaty. Zostaw go na swoim miejscu.

Więcej wskazówek dla sommelierów herbaty

Istnieje jeszcze wiele innych zasad regulujących etykietę picia herbaty przy stole. Również każda kultura, każdy kraj ma swój własny sposób podawania herbaty poprzez ceremonie, w których obowiązują inne zasady.

Na przykład w ceremonii japońskiej herbatę przygotowuje się w miseczce zwanej Chawan, którą bierze się obiema rękami. W kulturze chińskiej, w zależności od tego, jaką herbatę przygotowujemy, używamy specjalnych naczyń, zmienia się też sposób trzymania filiżanki i podawania jej gościom. Świat herbaty jest tak różnorodny, jak piękny i elegancki. Odkrywanie jego tajemnic jest ekscytujące!

admin

Podobne

Jak dbać o czajnik?

Jak dbać o czajnik?

Słomki do napojów – eko pomysł na biznes

Słomki do napojów – eko pomysł na biznes

Jak parzyć herbatę liściastą? Najlepsze sposoby

Jak parzyć herbatę liściastą? Najlepsze sposoby

Top gier dla miłośników herbaty

Top gier dla miłośników herbaty