Werbena to przepiękna roślina, którą od lat wykorzystuje się i do dekorowania ogrodów, i w celach czysto medycznych – do leczenia różnych chorób albo ogólnego wspierania zdrowia. W tym drugim przypadku przeważnie stosowana jest werbena cytrynowa, którą wyróżnia przyjemny aromat i delikatnie kwaskowaty posmak, w którym niektórzy wyczują też pewne nuty gorzkości. Werbenę pija się głównie wieczorami. Stosowana jest w podobnym celu co chociażby melisa. Zazwyczaj oczekuje się od niej działania wyciszającego, które miałoby sprzyjać szybszemu zaśnięciu oraz niewybudzaniu się w nocy i ogólnie rzecz biorąc lepszej regeneracji psychiki oraz ciała.
Werbenę na pewno można jednak docenić za jej naturalne walory smakowe. Ma ona przecudowny zapach i dlatego też często jest w stanie poprawić człowiekowi nastrój nie tylko swoimi właściwościami, ale również i zapewnianymi doznaniami smakowymi. Ponadto napar z liści werbeny jest rewelacyjnym wsparciem dla dosłownie każdej części organizmu. Wpływa pozytywnie na pracę wątroby, żołądka, jelit i ogólnie rzecz biorąc całego układu pokarmowego. Reguluje procesy trawienne i w razie czego potrafi poradzić sobie z nudnościami, wzdęciami i różnymi niestrawnościami.
Napar z liści werbeny polecany jest też na bóle głowy i to nawet te silne, przypominające migreny. Ogólnie rzecz biorąc główną mocą tego zioła jest zdolność do wyciszania i uspokajania poszczególnych części organizmu. Właśnie w wyniku tego działania ból i towarzyszące mu dolegliwości potrafią nagle zniknąć.
A jeżeli chcesz się rozgrzać, zobacz, jakie są najlepsze napoje rozgrzewające.
Werbenę ma w swoim asortymencie każdy średniej wielkości sklep zielarski, a bywa że da się ją kupić i w zwykłych supermarketach, przeważnie na działach ze zdrową lub ekologiczną żywnością. Przygotowany z niej napój warto spożywać regularnie, choć niekoniecznie codziennie. To ważne, by dieta była zróżnicowana. Z tego względu nie warto ograniczać się w swoim stylu żywienia wyłącznie do korzystania z jednej odmiany ziół.