Nawet z tak niepozornego produktu jak folia aluminiowa można korzystać zarówno prawidłowo, jak i niewłaściwie. Dlatego w poniższym artykule znajdziesz wskazówki dotyczące odpowiedniego używania folii. Przyniosą one korzyści nie tylko podczas przygotowywania posiłków, lecz także poza kuchnią.
W jaki sposób nie stosować folii?
Przede wszystkim folii aluminiowej nie należy używać w kuchence mikrofalowej. Podczas podgrzewania w ten sposób potrawy może wystąpić niebezpieczne iskrzenie podobne jak w przypadku metali. Poza tym z folii prawdopodobnie zacznie uwalniać się niebezpieczne dla zdrowia aluminium, które trafi najpierw do posiłku, a następnie podczas konsumpcji do ludzkiego organizmu.
Niewskazane jest także przykrywanie metalowych garnków i patelni folią aluminiową. W wyniku kontaktu tych dwóch materiałów mogą wytworzyć się związki metalu, a żywność nabrać metalicznego smaku.
Jak zapewne wiesz, w folię aluminiową można zapakować drugie śniadanie. Trzeba jednak pamiętać, że do owinięcia folią nie nadają się produkty żywnościowe o kwaśnym odczynie, takie jak ogórki kiszone, kapusta kiszona i cytryny. Mogą one wejść w reakcję z aluminium i spowodować powstanie soli glinu szkodzących zdrowiu.
Niezbyt dobrym pomysłem, choć czasem polecanym, jest umieszczenie folii aluminiowej na dnie piekarnika w celu utrzymania czystości. Niestety folia może szybko przykleić się do dna i niełatwo będzie się jej pozbyć.
W jak sposób stosować folię?
Folia aluminiowa z jednej strony jest matowa, a z drugiej błyszcząca. Część matowa pochłania i przepuszcza ciepło, a połyskująca odbija je i zachowuje. Wiedząc o tym, użyjesz prawidłowo folii do pieczenia bądź przedłużenia świeżości potrawy. Planując podgrzanie lub upieczenie dania, owiń je tak, by błyszcząca strona stykała się z potrawą, pozwalając na zachowanie ciepła wewnątrz i jego szybsze dotarcie do posiłku. Chcąc zaś przedłużyć świeżość potraw, opakuj je w folię aluminiową tak, by część błyszcząca – odbijająca ciepło – znalazła się na zewnątrz. Odpowiednią do pieczenia i zachowania aromatu produktów folię aluminiową znajdziesz w ofercie marki Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne.
Z pomocą folii przyspieszysz nie tylko pieczenie, lecz także… prasowanie. Wystarczy, że umieścisz jej fragment pod pokrowcem deski do prasowania. Folia aluminiowa odbije ciepło i pozwoli na szybsze uprasowanie ubrania. Kuchenny produkt przyda się też do naostrzenia nożyczek. W tym celu należy owinąć ich ostrza kilkakrotnie folią i wykonać kilka cięć. Dzięki swojej elastyczności folii użyjesz także do zabezpieczenia przed pobrudzeniem klamek podczas malowania ścian. Uformujesz z niej też wiele elementów, takich jak stożek do wlewania płynów czy foremki do ciasta.
Teraz już wiesz, jak właściwie używać folii aluminiowej, możesz więc bez obaw sięgać po ten produkt zarówno podczas pieczenia potraw, jak i różnych innych domowych czynności.