Kiedy doskwierają nam upały, chętnie sięgamy po zmrożone napoje, takie jak kawa na zimno czy energetyki. Również popularne yerba mate można przyrządzić w taki sposób, by czuć orzeźwienie. Co ciekawe, jest to nie tylko proste, ale też bardzo zdrowe i pomocne w czasie odchudzania.
Przygotowanie yerba mate na zimno – przekonaj się jakie to proste
Aby przyrządzić yerba mate na zimno, czyli tereré, susz należy zalać zmrożoną wodą. Do naczynia wsypujemy parę kostek lodu. Warto wodę zabrać ze sobą do termosu, wraz z lodem, co pozwoli nam na wielokrotne zalewanie tej samej porcji suszu. Przy pierwszym kontakcie suszu z wodą, należy dać mu kilkanaście minut, by spokojnie oddał smak. Liście mocno napuchną, dlatego nie należy wypełniać naczynia powyżej 2/3 jego wysokości. Proces parzenia na zimno trwa trochę dłużej niż klasyczny, warto więc dać mu trochę czasu.
Jaki susz wybrać do yerba mate?
Do tereré można użyć każdy rodzaj yerba matę, niezależnie od sposobu jego suszenia, dodatków czy kraju pochodzenia. Klasyczne, dymione odmiany będą również bardzo smaczne. Zimna woda wyciąga z yerba mate smak liściasty, trochę kwaskowatości oraz gorycz, jednak znacznie mniej da się wyczuć aromat dymu.
Dla osób poszukujących bardziej złożonych doznań smakowych, zaleca się stosowanie suszu z dodatkami, takimi jak owoce, mięta czy inne zioła. Niektórzy producenci przygotowują edycje swoich yerba matę specjalnie pod tereré, często dodając sporą ilość cytrusów, jabłek czy mięty pieprzowej. Dodatki takie można również skomponować we własnym zakresie.
Więcej wpisów o zdrowym stylu życia, prawidłowym odchudzaniu i treningach, znajdziesz w serwisie aktualne.pl.
Właściwości yerba mate na zimno
Najważniejszą i najbardziej cenioną cechą yerba mate są jej właściwości pobudzające. Podobnie jak kawa, używa do tego kofeiny. Ta jednak jest uwalniana równomierniej i w mniejszych dawkach. Dzięki czemu nie mamy mocnego kopa, a regularne i stopniowe pobudzenie.
Dodatkowo, susz bogaty jest w witaminy i minerały. Pomaga regulować trawienie. Yerba mate cieszy się dużą popularnością w czasie odchudzania. Zmniejsza odczuwanie głodu, dodaje energii i wielu osobom zastępuje podjadanie.